Terracotta

Als ik nietsvermoedend handenwassend een blik in de spiegel werp op mijn werk snap ik nooit waarom de spiegel thuis me niet heeft gewaarschuwd. In dit onflatterende licht zie ik namelijk een heel ander gezicht en ik vraag me verontrust af welke spiegel de waarheid spreekt. De TL-balken doen het collageen uit mijn gezicht spontaan verdwijnen, bezaaien mijn gelaat ineens met zwarte stipjes (oh wacht, het zijn mijn porien) en als ik lach barst mijn huid open met lachrimpels alsof ik een te hard gebakken terracotta vaas ben. En zie ik daar nu een grijze pluk haar?! 


Op een vrije donderdag bedacht ik me dat ik gewoon twee fiere brows nodig had die me duidelijk en mooi gewelfd aan zouden kijken en stomme gedachten over mijn ouder wordende hoofd eens ferm zouden wegsturen.In nog geen 30 minuten tijd veel schoonheidswinst, dus makkelijk scoren.


Ik spoedde mij naar de browbar, in het centrum van Rotterdam waar ze al meerdere keren met zo’n draadje razendsnel haartjes verwijderden en er een kleurtje aan gaven. Het epileren met een draad geeft me altijd het gevoel dat ik een baard boven mijn ogen heb want gevoelsmatig springen er miljoenen dikke haren weg, het doet bovendien altijd zeer en mijn mascara loopt uit van de tranen, maar als je tussen de zwarte vegen door kijkt zie ik nadien duidelijk een nieuw gezicht.De dame die mij vaak helpt is wonderschoon, met prachtige amandelvormige ogen, volle geshapete wenkbrauwen die me erg geconcentreerd aankijken. Ze stelt me doorgaans lachend gerust dat het slechts donshaartjes zijn die ze weghaalt en ze me niet een slecht onderhouden Bert vindt met unibrow.


Maar vandaag had ze issues.Op de vraag wat er moest gebeuren zei ik zoals altijd ‘gewoon bijwerken, niks speciaals’. Ze keek me vorsend aan, bekeek mijn gezicht van alle kanten en zei toen:’Oei ja. Ik zie het.’


Oei?!? Wat bedoel je oei?! Bedoel je ‘oei, ja je moet je huis ook altijd poetsen voor de schoonmaakster komt-oei?’ of ‘oei, je mag slecht bijgewerkte wenkbrauwen hebben maar dit is beneden alle peil-oei?’ of ‘oei, je bent zo’n klant waarover ik straks ga roddelen in mijn pauze met al mijn collega’s-oei’?


Maar ze was nog niet klaar.’Ik probeer ze zo vol mogelijk te laten ok? Voor zover dat gaat natuurlijk met jouw wenkbrauwen.’ Huh maar wacht even, ik kwam hier voor snelle schoonheidswinst. Nu praat ze net mijn werk-toiletspiegel na. 


Deze twee opmerkingen waren echter slechts het opwarmertje, want eenmaal klaar met de superdunne oei-wenkbrauwen had ze gewoon als een normaal vriendelijk mens kunnen vragen of ik tevreden was, maar nee. Ze stelde de vraag die eigenlijk een advies was: ‘Wil je ook je bovenlip harsen?’ Ja echt, geen grap. Met deze ogenschijnlijk onschuldige vraag gaf ze me ineens nóg meer gezichtshaar kado.

En zo geschiedde…Deze 37-jarige terracotta vrouw verliet voor 20 euro het pand met het idee van een baard boven haar ogen en een snor boven haar lip. Doei onoverwinnelijke wenkbrauw-sensatie! Volgende keer lach ik breeduit in de werktoiletspiegel. Die is bij nader inzien zo onvriendelijk nog niet.