First world problems

Als je beleg wilt kopen voor op brood heb je veel keuze. Op een dag wilde ik vleeswaren kopen. Geen pindakaas of jam. Vleesch. Ham, chorizo, paté, kipfilet, cervelaat, carpaccio. Of: flinterdun gesneden ham. Flinterdun gesneden ham wordt gepresenteerd als iets vrij exclusiefs. Je kunt je normaal gesneden ham kopen, in dikke lompe plakken, maar flinterdun klinkt al direct aantrekkelijker. En het is duurder. Dus het zal wel beter zijn. De snijder heeft echt moeten opletten met snijden in plaats van met z’n botte mes te hakken en heeft het leuk in soort golfjes op elkaar in de verpakking gedaan. Het ziet er niet fabrieksachtig uit. Flinterdun is denk ik voor de verfijnde mens. Want je kunt flinterdunne ham eleganter op je brood doen, of op een toastje misschien of je verwerkt het in een amuse. Een dikke plak ham op een amuselepel, zie je het voor je?! Hallo zeg, dat doe je natuurlijk niet, behalve dan misschien Jan van boer zoekt vrouw. Maar die zal überhaupt niet weten wat een amuse is.

De harde realiteit van de flinterdunne ham is echter dat dit hele dungesneden vleeswaar zodanig dungesneden is dat je het onmogelijk van elkaar af krijgt gepulkt. Gepulkt ja, dat zegt al wel iets over het probleem. Pulken aan ham geeft je een extra fijngevoelige uitstraling als je tezamen luncht. ‘Sorry ik betengel je ham even en ik heb de neiging bijna m’n vinger nat te maken zoals je doet als je een bladzijde van een tijdschrift omslaat in de hoop dat ik dan een hoekje te pakken krijg dus er zit nu bijna spuug op je ham’. Uiteindelijk heb je een hoekje te pakken, maar krijg je er enkel zo’n lullig reepje afgereten, zoals wanneer je het plakbandbeginnetje hebt gevonden en het doormidden splijt. Dus dan moet je weer op zoek naar een hoekje. En ondertussen zit je al 3 minuten de ham te bepotelen. En wil je gewoon NU een stuk brood in je hoofd stoppen.

Je pakt zodoende de hele bonk flinterdunne ham. Je legt deze op je brood, et voila: Resultaat is een boterham. Met een hele bonk opgepropte flinterdunne ham. Zie jij er even exclusief en fijnbesnaard uit.