Voor M.

In een instabiele levensfase ging ik ooit wonen in een instabiel huis.
Ik: Instabiel want ik viel bijna uit elkaar van liefdesverdriet.
Huis: instabiel want het viel uit elkaar van houtrot en schimmel. En instabiel omdat er alles kon, tegelijk en door elkaar, voorwaarts, opwaarts en ook weer terug. Er werd gestudeerd, gewerkt, geflirt, gescharreld, geroddeld, gelanterfand, uitgesteld, schoongemaakt en viesgemaakt, tradities werden gebouwd en weer afgebroken, er werd geslapen, gejankt, en geschaterd, met lelijke en mooie muziek, er werden nieuwe vrienden gemaakt, mannen verfoeid en ge-voodoot als we wisten hoe dat moest.

Mijn jaren in het instabiele huis zie ik als mijn studententijd. En behalve dat mijn studie al lang en breed klaar was, ik werkte en geld verdiende en verantwoordelijkheden op schouders droeg, was ik student. Student in van alles. De liefde, de scharrels, de flirts, de kroegen, het memoriseren van SATC, hoe zonder te kotsen lange huisgenotenharen uit doucheputjes te verwijderen. Dat soort leren.

En ik leerde een nieuwe vriendschap. Eentje van het tot in detail bespreken van de intiemste dingen. Zoals intieme mannendelen, de ‘hij zei dits en toen stuurde ik dats’, schaamtevolle bekentenissen zoals die keer dat je een scheet liet bij je verliefdheid, een vriendschap van gefilosofeer en verhitte discussies, ook over politiek, een vriendschap van veel pieken en soms een ruzie, eentje van elkaar oplappen, uit de goot halen, haren omhoog houden bij het overgeven, eentje van voor elkaar zorgen, en niet genoegen nemen met ‘het gaat goed’, eentje van heel erg meeleven, een grote maar liefdevolle spiegel voorhouden, en eentje van zo blij zijn bij iets positiefs in het leven van de ander dat het bijna voelt als dat van jezelf.

Dit instabiele huis bracht een hoop blijvends. Als er vaak iets in elkaar flikkert en niet gaat zoals je wilt ontstaat er blijkbaar een verlangen naar duurzaam. En zo hebben wij hier: een duurzame vriendschap. Compleet met duurzame banen. En sinds vandaag uitgebreid met appels en peren van de boer.