De S van speak

Niks is heerlijker dan om 07.00 de dag te starten in een rumoerige stiltecoupé.
Omringd te worden door de keuvelende medemens is een waar plezier dat wij moeten koesteren. Vanaf ons 80ste zal er immers een tijd aanbreken van isolatie en eenzaamheid, en wanneer zich een kans tot sociaal contact aandient, mogen we die dan ook niet onbenut laten. Doorgaans kletsen we dus een eind weg in de trein. Van kletsen op normaal volume, bellen op luidere toon, ontsteken van harde lachsalvo’s, langdurig grinniken, het deert allemaal niks. Communicatie is immers de kern van ons wezen.

Bovendien, zoals snoozen ook helemaal niet helpt bij het ontwaken, je stelt het er enkel mee uit, zo zal een louter stille treincoupé ook niet bijdragen aan een goede dagstart. Geluid, dat is wat het brein nodig heeft om wakker te worden. Zeer welkom was vanmorgen dan ook de muziek van de buurman uit de vierzits. Een sympathieke vent, die draaide het volume gewoon wat omhoog zodat ik door zijn oordopjes heen kon meegenieten van de techno-house. De twee mevrouwen die steevast meereizen vanuit Woerden waren ook weer van de partij. Gisterochtend werd ik al deelgenoot gemaakt van het conflict tussen mevrouw 1 en haar baas dat ze bespraken met hun Woerdens temperament. Als psycholoog werd ik geprikkeld; hoe is de karakterstructuur van die baas? Zou deze dame zich wellicht anders moeten opstellen? Het is toch geweldig om ’s ochtends vroeg al allerhande overpeinzingen te hebben. Zo bereid je je pas écht goed voor op de werkdag. In een geslaagde stiltecoupé zou het gewoon stil zijn, was ik in slaap gesukkeld of had ik gewoon de Metro kunnen lezen. Maar laten we eerlijk zijn, een dutje en een gratis krantje zijn minder voer voor de geest dan de discussies die ik mag beluisteren.

Eigenlijk had ik vanmorgen nog even moeten werken, maar het is maar goed dat ik me niet kon concentreren door het rumoer; ik moet het werk ook gewoon op het werk laten. Het is een eenvoudige beschermende maatregel. Wat heeft de NS mijns inziens ontzettend de plank misgeslagen met de introductie van de stiltecoupé. Een stiltecoupé brengt enkel voorbereide en uitgeruste mensen voort, in plaats van sociaal en communicatief vaardige wezens. Ja, liever vervangt de NS het Silence -S -Stilte door S: Speak & Scream.